W 2014 r. na Dolnym Śląsku odnotowano o ponad 470 tys. więcej noclegów turystów w porównaniu do poprzedniego roku. Przybywa przede wszystkim gości z Polski, choć najliczniejsza grupa przyjeżdżających z zagranicy - czyli Niemców - również się zwiększa.
Jak poinformował dyrektor Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej Rajmund Papiernik, dane oparto na wyliczeniach Głównego Urzędu Statystycznego za rok 2014 r.
"O około 1,5 procent wzrósł wskaźnik wykorzystania bazy noclegowej i wynosił ponad 30 proc. Na pewno chcielibyśmy, by turyści jeszcze więcej nocowali w regionie, ale należy pamiętać, że w ostatnim okresie przybyło zarówno w regionie, jak i we Wrocławiu, hoteli i pensjonatów" - mówił Papiernik.
Dodał, że dane z poprzedniego roku pokazują, jak znacznie wzrosło zainteresowanie turystów Ziemią Kłodzką, która zanotowała m.in. wyższe wykorzystanie bazy noclegowej.
W liczbie noclegów wciąż prowadzą ośrodki z Karkonoszy liczone z Jelenią Górą i jest to ponad 1,7 mln noclegów. Wrocław zanotował 1,5 mln noclegów, natomiast Ziemia Kłodzka - 1,2 mln.
W ocenie dyrektora DOT, przeważająca część odwiedzających region stanowią Polacy z innych regionów, co jest efektem dobrej akcji promocyjnej. W bieżącym roku DOT będzie promował region m.in. na Wyspach Brytyjskich, ale również ma zamiar wydawać przewodniki w języku czeskim.
"Zanotowaliśmy wzrost turystów czeskich np. we Wrocławiu i innych częściach regionu, dlatego rozszerzamy ofertę dla naszych sąsiadów" - dodał Papiernik.
Jego zdaniem już w tym roku Wrocław powinno odwiedzić ponad milion turystów, ponieważ w minionym było ich 913 tys. Stolica regionu w ponad 40 proc. wykorzystuje swą bazę hotelową, co jest już wskaźnikiem zadowalającym.
Oblicza się, że rocznie Dolny Śląsk w celach turystycznych odwiedza około 4 mln osób. Połowa to kuracjusze uzdrowisk, którzy zaliczani się do grupy pacjentów, a nie turystów.
13.12 Sushi Bistro w Zgorzelcu
12.12 Warszawa z nowym hotelem
10.12 Awanse w Unirest Hotele
09.12 Nowe otwarcia Fit Cake
06.12 Mazurski Raj rozbudowany
Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers
więcej