Nowe trendy w gastronomii

Branża gastronomiczna po przyjęciu trendu zero waste, zmierza w kierunku „inteligentnego gotowania". Jest to zwiększenie efektywności procesu przygotowywania posiłków przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych używanych produktów.

Przyszłością branży są wysokiej jakości wielofunkcyjne urządzenia, które nie tylko oszczędzają przestrzeń, ale również służą dłużej, nawet o dodatkowe 2-4 lat. Wpływa to na długofalowe oszczędności i wyższą jakość serwowanych dań.

2019 rok nadal stoi pod znakiem trendu zero waste i wprowadzania ekologicznych rozwiązań. Kucharze poszukują wysokiej jakości produktów, lokalnych i sezonowych składników i ograniczają do minimum odpady spożywcze. Kierunek okazał się nie tylko krótkotrwałą modą, a większą, trwałą zmianą postaw i filozofii konsumentów. Na podstawie tej tendencji widać, że jakość to wartość dodana, która będzie zyskiwać na znaczeniu.

- Tempo życia z roku na rok wzrasta – konsumenci poszukują efektywnych rozwiązań pozwalających na szybkie, zdrowe i wysokiej jakości posiłki. Stąd tak szybki rozwój trendu smart & quality cooking, który wspomaga profesjonalistów w ich codziennych wyzwaniach w kuchni" komentuje Michał Orłowski, szef kuchni, ekspert Royal Catering Expondo.

Wydajny asystent szefa kuchni
Smart cooking wykorzystuje technologie, które wspierają kucharza i wykonują za niego część pracochłonnych czynności. Świetnym przykładem są patelnie o podwójnych dnach, które pokazują, kiedy są odpowiednio nagrzane, a do tego są uniwersalne, ponieważ nadają się do wszystkich rodzajów pieców, płyt indukcyjnych czy kuchenek gazowych. Powłoki ceramiczne oraz teflonowe sprawiają, że przygotowywane dania nie przywierają do patelni. Innym przykładem są kombiwary umożliwiające: grillowanie, smażenie, pieczenie, frytowanie, opiekanie, odgrzewanie i rozmrażanie. Jedno wygodne urządzenie, duży, czytelny panel sterowniczy, oszczędność czasu i precyzyja.

Smart cooking dotyczy już wszystkich kucharzy – zarówno profesjonalistów, jak i domowych pasjonatów. W restauracji liczy się szybkość i niezawodność, wszystkie sprzęty: patelnie, garnki czy kuchenki są eksploatowane do granic możliwości. Stąd producenci urządzeń kuchennych zlecają testy produktów w pierwszej kolejności właśnie szefom kuchni. Dopiero wtedy urządzenia trafiają do domów.

Jak wyposażyć profesjonalną kuchnię?
Kuchnie komercyjne korzystają z urządzeń w niezwykle intensywny sposób. W tym kontekście zauważalny jest powrót do trendu quality investement, który polega na inwestowaniu w sprzęty wysokiej jakości, które posłużą w kuchni przez kilka, kilkanaście lat i nie będą wymagały częstych napraw lub wymiany czy kosztownego i czasochłonnego serwisowania. Zakup urządzeń najwyższej klasy zwiększa efektywność kucharzy, którzy mogą skupić się na gotowaniu bez obaw o to, czy danego dnia kluczowy sprzęt w kuchni poprawnie zadziała i usprawni pracę całego zespołu.

W perspektywie czasu każda złotówka wydana na urządzenie przynosi zwrot z inwestycji. Różnica między dobrym sprzętem, a tym z podstawowej półki to kwestia dodatkowych 2-4 lat użyteczności. Po około 4-5 latach intensywnego użytkowania w komercyjnej kuchni każde urządzenie ma prawo się zepsuć. Warto wybierać takie, których cykl życia zakończy się zdecydowanie później. W restauracji takie decyzję są jednocześnie inwestycją w efektywną pracę kucharzy i utrzymanie wysokiej klasy potraw. W efekcie, na finalną ocenę lokalu składa się przecież smak dania, użyte składniki, a także czas oczekiwania na zamówienie. Nawet najładniejsze wnętrze i najbardziej kompetentny kelner nie zdołają zrekompensować niezadowolenia z jakości posiłku. Kuchnia to serce każdej restauracji i warto w nią inwestować, aby osiągnąć sukces i zyskać wielu stałych klientów.