Polska należy do czołowych graczy na europejskim rynku uprawy warzyw i owoców. Jednak ich spożycie nadal pozostaje zbyt niskie. Produkcja owoców w Polsce w 2016 r. wzrosła o ponad 0,5 mln ton w stosunku do 2015 r. i wyniosła 4,6 mln ton.
Wzrost zbiorów spowodował także zwiększenie produkcji przetworów owocowych i warzywnych. – Polska umocniła się też na pozycji największego w UE producenta zagęszczonych soków owocowych i mrożonych owoców. Polski rynek odpowiada za ok 50% produkcji we Wspólnocie. Krajowa produkcja warzyw wyniosła natomiast 5,9 mln ton – powiedział Waldemar Sochaczewski, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).
Mimo dużych zbiorów i produkcji, spożycie warzyw i owoców w Polsce oraz innych krajach europejskich jest nadal zbyt niskie. W celu zmiany nawyków żywieniowych w skali globalnej prowadzona jest kampania „5 a day", którą w Polsce tłumaczy się jako „5 porcji warzyw, owoców lub soku". Jej celem jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców oraz edukowanie społeczeństwa na temat zbilansowanej diety.
Kwestie produkcji, spożycia oraz światowych trendów w konsumpcji warzyw i owoców będą jednymi z tematów poruszanych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców. Odbędzie się on w warszawskim hotelu InterContinental w dniach 19-20 września. Do udziału w Kongresie zaproszeni zostali praktycy i teoretycy z wiodących organizacji naukowych oraz handlowych z całego świata, którzy podczas wystąpień i dyskusji panelowych podzielą się z uczestnikami swoją wiedzą i doświadczeniami. Honorowym patronatem wydarzenie objęli m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Główny Inspektor Sanitarny i Instytut Żywności i Żywienia.
13.12 Sushi Bistro w Zgorzelcu
12.12 Warszawa z nowym hotelem
10.12 Awanse w Unirest Hotele
09.12 Nowe otwarcia Fit Cake
06.12 Mazurski Raj rozbudowany
Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers
więcej